Plastik Malzemenin Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?
Plastik, 1960’lı yıllardan itibaren kullanılmaya başlanmış ancak 2000’li yıllardan sonra kullanımı inanılmaz bir artış göstermiştir. Özellikle ABD‘ de ambalaj endüstrisinde oldukça yaygın olarak kullanılmıştır. Plastik, geri dönüşümü yapılabilen malzemeler arasında bulunan özel bir maddedir. Plastik geri dönüşümünde Almanya % 60 geri dönüşüm oranı ile başı çekmektedir. Plastiğin geri dönüşüm aşamaları açısından da diğer atıklardan farklı işlemlerin uygulanması gerekmektedir. İzmir Buca hurdacı firması olarak bu konuda bilgimizi paylaşmak istedik.
Plastik maddesi nasıl bir maddedir diye daha yakından tanımak istersek en sade hali ile şu şekilde özelliklerini sıralayabiliriz;
- Ham maddesi petroldür.
- Bileşik halde olan yapısında karbona bağlı hidrojen, oksijen ve azot gibi elementler bulunmaktadır.
- Fazla esneme özelliği olmadığı için ‘lastik’ kelimesinin tersi olan ‘plastik’ adı ile bilinmektedir.
- Kullanılacağı alana göre sertlik ve esneme değerleri değişebilir.
- Başlıca plastik çeşitleri; PET plastikler, PVC plastikler, HDPE plastikler, Polipropilen plastikler, LDPE plastikler olarak bilinmektedir.
Plastik Geri Dönüşümünün Önemi
Günlük yaşantımızda kullandığımız malzeme ve eşyaların geri dönüşüm sistemine kazandırılması sınırlı olan kaynaklarımızın etkili bir şekilde kullanılması açısından çok önemlidir. Gezegenimizin ekolojik döngüsünün devam edebilmesi için ve çevre sağlığının tam anlamıyla korunabilmesi için geri dönüşüm sistemini en aktif şekilde çalıştırıyor olmak en etkili yöntemdir.
Geri dönüşümü mümkün olan bir madde de plastik maddesidir. İçeriğinde petrol, kömür ve gaz gibi doğaya ve insan sağlığına zararlı etkileri olabilen maddeler bulunmaktadır. Bu zararlı maddelerin çöpe atılarak doğaya bırakılması zamanla çevrenin sağlığını ve devamında bitki, hayvan ve insan gibi canlı varlıkların hayatını tehlikeye sokar. Plastiğin doğaya atılması görüntü kirliliğinin yanı sıra topraktaki, havadaki ve sudaki canlı hayatının olumsuz yönde etkilenmesine sebep olur. Bu nedenle bu kadar ağır kimyasal maddeler barındıran plastiğin geri dönüşüm sistemine kazandırılması oldukça önemlidir. Yıllarca doğada kalabilen ve doğal yapısına zarar veren plastik maddenin doğaya atılması tam bir felakettir. Bu nedenle öncelikle devlet politikası olarak benimsenmeli sonra da halk arasında bireysel farkındalıkların artması sayesinde geri dönüşüme ülkemizde daha çok önem verilmedir.
Diğer geri dönüşümü mümkün olan maddeler gibi plastik maddenin geri dönüşümü de oldukça önemlidir. Çünkü plastiğin içeriğinde petrol, kömür gibi zararlı etken maddelerin bulunması, doğaya bırakıldığında içeriğindeki bu zararlı maddelerin olumsuz sonuçlara yol açacağı bilinmektedir. İçeriğinde çok çeşitli bileşenlerden oluştuğu için geri dönüştürülmesi de ayrı bir uzmanlık alanı gerektirmektedir. Örneğin kağıt geri dönüşümüne göre daha fazla daha çok kimyasal işlem uygulanması gerekmekte ve daha zahmetli işlemleri kapsamaktadır. Bu sebepten ötürü plastik geri dönüşümünün uzman ekiplerce yapılması gerekmektedir.
Plastik Geri Dönüşümünün Aşamaları
Az önce de belirttiğimiz gibi plastik geri dönüşümü diğer maddelerin geri dönüşümünden farklı uygulamalar gerektirmektedir. Plastik maddenin geri dönüşüm aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Geri dönüşüm işleminin birinci basamağında öncelikle plastik maddenin diğer atık ve çöplerden ayrıştırılması gerekmektedir. Diğer atık ve çöplerden ayrıştırılan plastikler de kendi aralarında da PET, PVC, HDPE, Polipropilen, LDPE gibi plastik çeşitlerine olarak uygun olarak 2. kez tekrar ayrıştırılmalı ve sınıflandırılmalıdır.
- Plastik geri dönüşüm işleminin 2. basamağında ise plastiklerin eşit parçalara bölünmesi işlemi bulunmaktadır. Bu işlem basamağında plastikler kırma makinelerinde uygun boyutlara gelinceye kadar ufalanmaktadırlar. Bu basamak bir bakıma diğer bir sonraki uygulama için de hazırlık niteliğindedir.
- İkinci aşamada plastiğin yıkanması ve üzerindeki toz ve kirlerinden arındırılması işlemi bulunmaktadır. Yıkama işlemi sayesinde geri dönüşüm sonucunda elde edilecek ürünün kalitesi en yüksek seviyeye çıkarmak amaçlanmaktadır. Yıkanan plastik parçaları daha sonra nem alma makinesinde nem oranı % 1’den daha az olacak bir şekilde kurutulmaktadırlar.
- Bu aşamada üreticinin kendi tercihine göre işlem uygulanmaktadır. Birinci tercih olarak bir önceki aşamada ufalanan plastikler eritilir yeni üretilen herhangi bir malzemeye eklenir ve ilave madde olarak kullanılır. İkinci tercih olarak ise sadece bu ufalanan plastik malzemeler eritilerek ikinci kalite plastik başka bir ürün üretiminde kullanılır. Plastiğin geri dönüşümünün bu aşamasında yeni çıkacak ürün için gerekli olan renklendirme gibi işlemler de uygulanır.
- Plastik geri dönüşümü otomotiv yedek parça sanayinde, atık su boruları üretiminde, elyaf ve dolgu malzemesi yapımında, yakıt üretiminde, tarımda sera üretiminde, giyim ve tekstil sanayinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Biliyor musunuz?
- 1050 tane plastik tepsinin geri dönüşümü ile 6 kişilik bir mobilya oturma takımı yapılabilir.
- 40 tane 2, 5 litrelik plastik şişe ile bir uyku tulumu yapılabilir.
- 25 tane plastik şişeden bir adet ceket yapılabilir.
- Her 2, 5 litrelik plastik şişenin geri dönüşümü ile 6 saatlik 60 watt elektrik enerjisi tasarrufu sağlanabilir.