Hurda Kağıt Alan
Herhangi bir kullanım alanında görevini yerine getirdikten sonra kullanılamayacak duruma gelen her türlü kâğıt, mukavva ambalaj ve karton çeşitleri hurda kağıt olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında matbaalarda hatalı basılan gazete, kitap ve dergiler, kâğıt fabrikalarında fazlaya çıkan kırpıntı kâğıtlar ya da kopuk kâğıtlar da hurda kağıt olarak kabul edilmektedir. Ancak tek kullanımlık ve hijyen amaçlı tasarlanıp kullanıldıktan sonra atılan ve geri dönüştürülemeyen emici kağıtlar ya da hijyenik kağıtlar hurda kağıt olarak değerlendirilmez. Emici özelliği olan veya temizlik amaçlı kullanılan bu kâğıtlar ekonomik anlamda bir değere sahip değildir. Bucada hurdacı olan Hurdacı Muhsin kağıt hurda alan İzmir firmasıdır.
Hurda kağıt geri dönüşüm sisteminde önemli bir hammadde olarak kullanılmaktadır. Üretiminde kâğıt kullanan fabrikalar hamur hazırlama bölümleri için devamlı bir yatırım planlamakta ve hurda kâğıtların geri dönüşüme kazandırılması için özel çalışmalar yapmaktadır. Hurda kâğıtların geri dönüşümü özellikle bazı sektörlerde hammadde olarak kullanıldığı için çok daha önemlidir. Hurda kâğıtların kullanıldığı üretim tesisleri;
- Oluklu mukavva sektörü
- Çatı yalıtım ve kaplamaları
- Peçete, ıslak mendil, tuvalet kâğıdı üretim tesisleri
- Defter, kitap üretimi
- Beyaz eşya ambalaj kutuları
- Yumurta kapları
- İlaç ve deterjan kutuları imalatı
Kağıt Hurdalar
Hurda kâğıtların geri dönüşümünde öncelikle olarak dikkat edilmesi gereken husus; atık kâğıtların çöpe karıştırılmadan ayrı yerde toplanmasıdır. Çünkü çöple temas etmiş hurda kâğıtlar geri dönüşüm işlemi sonrasında ortaya çıkan üründe kalite kaybına sebep olmaktadır. Bu nedenle hurda kâğıtların geri dönüşüme kazandırılması sistematik bir şekilde ve titizlikle yapılmalıdır.
Hurda kağıtların geri dönüşüme kazandırılması ile
- 1 ton kâğıdın geri dönüşüme kazandırılması, selüloz ve kâğıt ithalatı sağlayacağı için yaklaşık 800 – 1000 dolar getirisi vardır.
- Ortalama bir şehrin yıllık tükettiği 450.000 ton hurda kâğıdın geri dönüşüme kazandırılması ile ülkemizde yılda 38 km2 ormanlık alan korunma altına alınabilir.
- Tamamen geri döşümü sağlanabilen kâğıttan üretilen 1 ton kâğıt ile 400 kws enerji, yaklaşık 32 m3 su tasarruf edilmektedir.
- 1 ton hurda kâğıdın geri dönüşüme kazandırılması ile 17 ağaç kesilmekten kurtarılmış olur.
- 1 ton hurda kâğıdın geri dönüşümü ile 70 m2 alanın tahribatı önlenir.
- 1 ton hurda kâğıdın geri dönüşümü sağlanarak 1750 litre fuel – oil tasarruf edilir.
- Hurda kâğıtların geri dönüşüme kazandırılması ile hava kirliliği % 74 – 94, su kirliliği % 35, su tüketimi ise % 45 oranında azaltılmış olur.
- Hurda kâğıtların iyi bir ayrıştırma ile geri dönüşüme gönderilmesi sayesinde katı atık depolama alanına giden çöp miktarı azaltılarak ve çöp hacminde % 40 oranında azalma sağlanmaktadır.
Bunları biliyor muydunuz?
- Dünya’da her yıl 16 milyon hektarlık alanın, saatte ise 3000 dönüm ormanlık alanın yok olduğunu,
- İnsanın ortalama ömrü boyunca kilosunun 600 katı çöp ürettiğini,
- Yetişkin bir kayın ağacının 72 kişinin oksijen ihtiyacını karşıladığını,
- Sadece Türkiye’ de yılda 1 milyon kâğıt ile gereksiz yazışma yapıldığını,
- Geri dönüşümü sağlanırsa eğer bir kâğıdı 5 kez yeniden kullanabilmenin mümkün olduğu,
- Atılan çöplerin % 40’nın kâğıt olduğunu,
Bizler Hurdacı Muhsin olarak ülkemiz ve doğamız için hurda kâğıtların geri dönüşüme kazandırılmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz. Ve biliyoruz ki hurda kağıt demek; ağaç, su, hava, orman kısacası hayat demektir. Hurdacı Muhsin olarak ormanlarımızın değerini biliyor ve korumamız gerektiğine inanıyoruz. 25 yıldır izmir hurdacı sektöründe doğadaki canlılara ve insana yaşanabilir ortamlar yaratmak adına büyük bir azimle çalışmaktayız. Birçok hurda malzemenin geri dönüşüm faaliyetleri gibi hurda kâğıt geri dönüşümü alanında da hizmet veren firmamız ile dilerseniz iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bizlere 0232 265 42 54 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Ayrıca 7/24 bize ulaşabileceğiniz 0532 468 90 11 hattımız da sizlere daima açık.